Chaos Here

Friday, December 3, 2010

Kenapa Selebriti Korea Berlagak Cute?

Kenapa, kenapa dan kenapa??? Senang jer, sebab dorang memang cute kan…Ya betul, tapi rupa asal mereka cute ker??? Tidak, sama sekali. They go for surgery and get cute actually. Tapi, kenapa pelu mereka ubah rupa mereka kepada cute sgat. Kepada Kipas-susah-mati korea, jgan meletup dulu, kite tgok dgar dulu hujah saya ini.

Sebelum tue kite tgok dulu sejauh mana tahap ke-cutetan mereka:

Orange Caramel – Ahing ♡

Cute Tak!!!

Co-ed School – Bbiribbom Breribbom

Even boyband lelaki pun nak act cute juga:

F.cuz – Jiggy

Even dalam dorunk punyer tv show

Sunny tue member Girl’s Generation a.k.a SNSD. Dier mmg pandai beraksi cute kat Korea Selatan nun….tak caye gi lah tgok kat youtube.

Selesai dgan bukti entiti penampakan cute dlam video, sye hidangkan kan kamu semua dgan beberapa gambar cute selebriti korea selatan nie:

1209753805080430yoona191209753659_080430yoona2

Yoona the Barbie Doll

5kiyrl001

Kim Bum yg dlam Boys Over Flower

Jang-Geun-Seokjang geun suk.Oppa. (53)

Jang Geun Seuk “you’re beautiful”

hara73ctmq

Goo Hara – Kara, yg mmg cute giler

07ffc202d0473213e30cb6f4daee61c2_medium4937efb5089648cc69d704a76aa044ef_medium

Kahi – After School, wlpun tua umur 32thun, tpi msih cute, dah kire pgkat untie.

Enough korunk cuci2 mate, sedap kan tgok mereka, rase nak ngap jer. Byak lagi yg cute2 tapi tak cukup space kalau nak letak semua, setakat nie jer buleh sayer letak. SO, korunk btul2 ker nak thu kenapa mereka berlagak cute?

Ni sebabnya:

Kadar bunuh diri yg amat tinggi dikalangan rakyat Korea Selatan. Ya mmg btul, mereka mmg suka bunuh diri even dikalangan dorunk punyer selebbriti. Ingat lagi post nie??. Ya, mmg btul, org korea nie jenis yg tak buleh terima tekanan, terus menjadi emosi, dan menyebabkan mereka terus bunuh diri.

Saper pernah tgok rancangan Vitamin Kat KBS WORLD channel 391, dier pyer tagline “badan yg sihat dtangnya dari gelak tawa”, Seriously , they need jokes, parody and such of that in their life. Tue rancangan bual bicara kesihatan mereka, belum tgok yg btul2 rancangan selebriti spt, The Star Golden Bell Challenge, penuh dgan kecute-tan dan gelak tawa. Walaupon ketawa giler2 tapi ketawa dengan cute. Semua demi menghiburkan penonton mereka dan release kan tension mereka. Semuanya utk kurangkan kadar bunuh diri di negara mereka. Tak percaya, sila2 lah jguk2 channel 391 kat Astro.

Sedikit Fakta tentang kadar bunuh diri kat Korea:

1. Korea Selatan menduduki tangga kedua didunia selpas Belarus kadar bunuh diri mengatasi, China, Jepun Dan USA.

2. Presiden Korea Selatan Roh Moo-hyun, meninggal dunia secara bunuh diri

3. Pewaris syarikat Samsung, Lee Young Hyun, juga mati akibat bunuh diri

4. Antara selebriti korea yg membunuh diri adalah: the Korean pop singer U;Nee, and the actors Ahn Jae-hwan,Jung Da Bin, Lee Eun-ju, Jang Ja-yeon, Choi Jin-shil, Kim Ji-hoo and Park Yong-ha.

Kenapakah dorang mudah tertekan? Kenapa mereka ambil jalan untuk bunuh diri? Senang jer jwp dier, semua adalah kerana IMAN. Mereka tiada pegangan iman yg kukuh.

Spt yg dipetik dari KBS WORLD:

Di Korea ini ada banyak jenis agama, yaitu agama Buddha, kristen, katolik, konghuju, Islam, dan agama lainnya seperti di Indonesia.
Berdasarkan sensus tahun 2005 lalu jumlah orang Korea yang memiliki agama adalah 24.970.000 orang dan sekitar 53,1%. Agama yang dianut oleh paling banyak jumlah penduduk Korea adalah agama Buddha dan rasionya 22%. Kemudian agama kristen 18%, agama katolik 11%, dll.
Masyarakat Korea mempunyai hak kebebasan memiliki agama, dan boleh juga tidak memiliki agama sehingga ada juga banyak orang yang tidak mempunyai agama.
Kemudian, jumlah muslim Korea katanya sekitar 140,000 orang sekarang dan ada 8 mesjid termasuk mesjid Itaewon merupakan mesjid paling besar di Korea Seoul, dan 60 musolah di seluruh Korea.

So aper kelebihan kite sebagai org islam sekarang nie? Iman lah jawapan dier. Walau sejahil maner seorang muslim itu, jika die ade pegangan Iman yg kukuh, tidak akan die membunuh diri. (aku pon tak thu kenapa blog nie dah mula jadi blog islamik)

So, marilah kite sama meneguhkan iman kita, supaya dijauhkan daripada budaya membunuh diri ini, kerana menbunuh diri boleh sebabkan byak lagi hantu2 yg berkeliaran kat dunia nie tambah lagi bile mati konfirm2 tak cantik, buruk norr, org nak mandikan pon tak sanggup. Marilah kite beramai2 berlagak cute macam artis korea, kerana hidup ini sguh indah jika kite tahu menghargainya. Okay, entry nie pon dah panjang sgat nie, baik saya berhenti sekarang, nanti ade lagi anon2 yg tak puas ati ngan aku. Peace!! love y’all.

4 comments:

i am S!L4H.. said...

dorg mmg kiut...cntik lawa cun menarik tertarik...*okey mngarut sudaaa..hee

NAZRUL AZAT JAMIL said...

x sukeeee, dorg berak xbasuh, euwwwww....

eesyaheera said...

sorry. tak minat Korea. haha

si para para said...

kiut tu ok la..tapi nape la ramai yg pg bunuh diri..tensen sbb kiut sgt ke..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...