Chaos Here

Wednesday, December 1, 2010

Pros n Cons of Tengkujuh Season

Bila tiba jer bulan nov n dis kat kelantan, wah! cuaca berubah btul, lopak air sane sini, gerai2 jual Putu Ubi Kayu bersepah2 n budak berkejaran bermain hujan. Ya, itulah sedikit imbasan keadaan bile tibanya musim tengkujuh a.k.a ‘museng uje’. Tapi sebalik keadaan yg seperti saya sebutkan, tersembunyi seribu satu rahsia musim tengkujuh kat kelantan nie. Jom kite terjah!!!

The facts:

1.Hanya belaku bulan Nov – Dec, mungkin belaku juga utk awal bulan Jan.

2.Kesan angin Monsun Timur Laut.

3.Tempat yg terjejas hya negeri timur sahaja,spt Kelantan dan Terenganu. Sabah dan sarawak juga terjejas.

4.Banjir2 besar mula berlaku, kesan hujan x berhenti2 selama beberapa hari.

5.Suhu utk musim nie boleh mencecah 160C.

6.Cis! kenapa aku tulis ayat skema seperti kat atas nie.

Kelebihan: Smile

1. Hari2 dapat cuci kereta free, dapat jimatkan penggunaan air. Mandi pon dah sekali sehari, sebab sgat2 sejuk

2.Dapat Aircon free, naturally occuring low temperature.

3.Ekonomi Meningkat: Payung2 habis dijual kat kedai, Kedai Makan Makin Laku, Ubat Selsema makin laku , Pregnancy Test Kit habis, Kondom pon habis dijual…seriously, kat pharmacy aku praktikal, hari2 org gi beli. KY losyen pon laku. lol~

4.Ramai pasangan yg makin mesra, dan semakin ‘produktif’. Kesejukan yg activate kemiangan pasangan anda,

5.Tak Payah aku gi praktikal, dpat jer tido kat rumah spt skrang. tadi nak gi praktikal, basah kuyup, ptah balik rumah.

6.Duit tak habis utk berpoya2, sume kena stay kat rumah. Bgun2 tgok Lappy, lepak tgok TV, makan, tido. Hidup dah macam Raja dah.

7.Tido malam mmg lena giler, baring2 duk blogwalking pon buleh tertido.

8.Semakin nramai yg kaya seperti penanam ubi kayu, ubi kayu laris di pasaran pada musim nie.

9.Percaya atau tidak, ramai yg dah semakin cerah, dekat seminggu tak kene cahaya matahari. so Fair&Lovely no more. hihihi

Kekurangan: Sad smile

1.Baju susah btul nak kering, cis! tambah2 bju tue dah bau hapak sbab tak kering, Basuh ari ahad, khamis blum tentu kering.

2. Makin ramai jadi gemuk. Dah hidup seharian makan tido makan tido. Mmg, jadi d’debab.

3.Ikan mmg susah giler nak dapat, kalo ader pon mahal giler. Tak berbaloi nak beli. Hari2 makan ayam jer kerja.

4.Boring –> Depression –> Suicide. lol~ saje je nak lebih2. tapi tema dier “aku bosan”. Mende same jer aku buat setiap hari. Aku buat entry nie pon sebab bosan, so aku kene nyanyi lgu nie, “aku dah bosan, aku dah bosan aku dah bosaaaaan”.

5.Sering terputus letrik. Lappy aku dah berapa kali kena, sbab aku tak letak bateri. Rosak la lappy aku nanti.

6.Asyik nak terkencing jer. Dah macam orang cirit jer. Kejap2 masuk bilik air.

7.Populasi yg hidung merah makin ramai. Asyik kena air hujan jer, mmg la selsema kan, tapi utk yg lemah anti body la. Aku ok jer uoollss!!

8.Kalau pakai payung camner pon, tetap basah, sebab makin ramai yg bawak kereta tak bertamadun, bussh! kena simbah ngan air bile kete lalu.

9.Org yg kerja menoreh getah n nelayan dah pakat2 tukar job. Sumer pakat2 gi tanam anggur. Alahai, mmg kesian giler kut.

p/s: Sekian saja dari saya, kerana aku dah bosan duk pikir2 ape lagi yg berlaku musim tengkujuh nie. baik aku post jer trus. Layann jer lah…

6 comments:

nas said...

wahh..best kot ko ore kelate...
boleh raso musim tengkujuh...
eh..xjadi lak kecek kelate aku..ahahahhaa.....xbest2...kalau jd nelayan mmg xleh cr makan tuhh

anamizu said...

untungla dpt gak merase musim2 tgkujuh..
dok negeri lain xde musim..
ade musim panas je..hik3

dah folow anamizu???-->special utk awak ^^

shapoji said...

bertuah ker korunk rase, skrang nie nak kuar rumah gi pasar malam pon tak buleh, rumah aku dah banjir...

gabanMorka said...

solution musim tengkujuh: pindah rumah.haha

Mario said...

ni pun dah byk dah ni point ko...hehe

shapoji said...

mario:aah yer lah aku pon x perasan, sambil2 bosan...

gaban: tak cukup kaya nak berpindah....lagipon nie tanah air tumpah darah mak aku....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...