Chaos Here

Saturday, December 18, 2010

Susur Galur Asal Usul Sha Popo

Semua orang ader nickname kan? Saye pon ade. Nickname sya ialah “Sha Popo”. Mungkin ramai yg keliru ngan “Sha Poji” kan. Ejaan lain2 tapi milik org yg same je. Mane2 pon buleh nak panggil. Nickname saye pelik kan? Biler time ice breaking contohnyer, ramai yg cam nak tergelak ade, yg kerutkan muka pon ade, yg takde respon pon ade, saye sendiri pon nak tergelak bile nak sebut nickname sendiri. So kat sini sye nak citekan sedikit lah pasal nickname saye nie. Korunk nak tahu ke tak??? Kalau korunk tak nak tahu pon, aku nak karang juga. lol~

Kisah nya bermula begini, Nama diberi “Mohd Shallehuddin Bin Mohd Fauzi”, mengikut yg dlam surat beranak ngan kad pengenalan lah. Kawan kelas pgil aku “Saleh” start sekolah rendah sampai ke degree spt skang. Kat rumah aku dipanggil “Udin”. Ade kes2 terpencil, cikgu2 yg mispronounce name jadi “Solah”.

Pastu mase aku duk sem dua, aku buat aku punyer FB dgan profile namenya “Saleh Poji”. “Poji” tue berasal dari name bapak aku, “Fauzi”. Lepas tuh, aku rase cam tak bes jer “Saleh Poji” tue, aku upgrade sket jadi “Sha Poji”. Byi glamer sket. Ramai tye nape “Sha”, senang jer aku jawab, sebab tue mmg name aku, “Saleh” is actually not the real spelling. Tgok lah name aku. nak sebut “Shalleh” cam poyos jer kan.

Tak lame lepas tue aku rase cam “Sha Poji” tue cam mempermainkan name bapak aku jer, sebab ramai yg pgil aku “Poji” jer, dorunk tak tahu tue name bapak aku. Kawan aku beri cadangan suh tukar “Poji” tue jadi “Popo”, aku pikir2 cam sedap jer, aku trus jer tukar kat FB aku. So skarang kat kelas, ader jer yg pgil aku “Popo”, tue aku tak kesah, tak sabitkan name bapak aku lagi. Yg pgil sha pon takper. Yg pgil “Saleh” kne sebut “Shalleh”. Penat Mak ngan Bapak aku pikir name. Lain nye yg dorunk pgil kan. So tue lah sbab nyer, name aku “Sha Popo”.

2808_1063294588603_1413139514_30167779_5803581_n5611_1102901738757_1413139514_30273235_5296857_n29701_1285645867246_1413139514_30667193_322310_n

1)Saleh Poji

2)Sha Poji

3) Sha Popo

Kat atas nie tiga gambar profile pada masa lain2 name, tapi dier tetap orang yg sama, the only one, is me, myself.

p/s: Popo tue kawan aku ckap dlam mandarin maksud dier nenek. Nenek pon nenek lah. Pepaham la, nanti nak pgil sape ape nanti yer.

6 comments:

NAZRUL AZAT JAMIL said...

popo...ooooo popo....popo popo...

shapoji said...

yer yer, saye ade kat sini...

Anis izyan Abd Rahman said...

udin~
cam comel je paggil udin kat umah
huhu

shapoji said...

anis: aku akan rase malu kalo kawan2 pgil udin, udin valid dlam rumah jer.

12345:) said...

ohhhh mcm tu rupanya dpt nama tu.
curiosity terlerai
;)


intan12345

shida saje said...

eh btol ke cursor sya gtu? huhu =(

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...